LEGASI SEORANG BAPA

Kami anak yatim. Bapa kami meninggal waktu saya berusia 9 tahun dan adik adik saya masing berusia 8 dan 6 tahun. Banyak perkara yang kami tidak ingat mengenai bapa saya. Namun bapa kami memainkan peranan penting dalam pendidikan kami walaupun setelah dia meninggal dunia.

Bagi anak yang kehilangan bapanya , perkara yang paling kami kehilangan ialah seorang “role model”. Di pandangan anak , bapa adalah orang yang paling hebat dalam sesebuah rumah tangga. Dia manusia yang paling karismatik, paling bijak, paling gagah, dan paling dihormati . Jadi bagi anak biasanya mereka akan contohi bapa mereka. Sebagai anak yatim, kami tiada peluang untuk mencontohi secara langsung bapa kami. Namun, pengaruh bapa kami terus mendidik kami dari alam barzakh.

Bapa kami seorang lelaki yang baik dan soleh. Itulah apa yang kami diberitahu sejak kami kecil. Bapa kami berasal dari Kerala, India. Dia berkahwin dengan ibu kami ketika beliau berusia 50 tahun. Dia mempunyai isteri pertamanya di India dimana dia dikurniakan 3 anak lelaki daripada perkahwinan tersebut namun ketiga-tiga anak ini meninggal dunia ketika bayi lagi.

Bapa kami juga adalah anak sulung dan dia telah datang ke Tanah Melayu pada sekitar 50-an untuk menanggung keluarganya dan dia telah menjalankan perniagaan restoran. Hasil keuntungan perniagaannya dia telah mengahwinkan adik-adik perempuannya dan telah menanggung pelajaran adik adik lelakinya. Bila kami balik ke India melawat adik adiknya di India , kami masih dapat lihat betapa hormat dan sayangnya mereka kepada bapa saya.

Pada tahun 60-an, kampung bapa saya telah dilanda kemarau. Bapa saya menanggung orang kampungnya pada waktu itu. Bapa saya telah membina masjid dan surau di kampungnya. Ini adalah sadaqah jariah bagi beliau.

Namun yang menjadikan bapa kami sedih ialah dia tidak mempunyai anak untuk mendoakan dia selepas kematiannya. Maka pada ketika dia berusia 50-an , dia telah berkahwin dengan ibu kami dan dikurniakan dengan tiga orang anak lelaki.

Ibu kami tidak berasal dari keluarga yang kuat agamanya. Manakala bapa kami adalah seorang lelaki yang amat tegas dalam agamanya. Ibu kami pernah dimarahi kerana tidur sebelum solat Isyak. Keluarga ibu kami mula mengenali solat selepas ibu kami berkahwin dengan bapa kami.

Ibu kami selalu ceritakan kepada kami bahawa bapa kami sering menangis dalam solat dia. Ibu kami pernah melihat bapa kami menangis dimarahi ibunya ketika mereka  balik ke India melawat ibunya. Malah bapa kami  sering mewasiatkan kepada ibu kami bahawa anak anaknya mesti ditegaskan dengan solat. Maka ibu kami sering berkata bahawa dia tidak peduli dengan akademik kami. Yang penting kami jaga solat.

Cerita cerita sebegini sering diceritakan kepada kami sejak kami kecil lagi. Ianya diceritkan kepada kami oleh ibu kami, kaum keluarga kami, kawan kawan bapa kami, pekerja-pekerja bapa kami , jiran jiran kami. Walaupun kami tidak diberi peluang untuk menyaksikan kebaikan bapa kami secara langsung, namun kami dididik oleh cerita cerita ini.

Malah kami adik beradik pada asalnya sangat bimbang jika kami menyebabkan nama baik bapa kami terjejas. Maka kami amat berhati hati dalam pergaulan kami. Kemudiannya bila meningkat remaja, kami mahu menjadi seperti bapa kami. Maka kami menuntut ilmu agama walaupun kami tidak bersekolah agama. Kini kami mahu menjadi lebih baik daripada ayah kami. Supaya bila kami bertemu kembali satu hari nanti, bapa kami bangga kepada kami sebagaimana kami bangga kepadanya pada hari ini.

Saya tidak menceritakan perkara ini untuk menunjukkan kehebatan bapa kami. Malah menceritakan mengenai bapa saya adalah  perkara yang sangat sukar bagi saya. Maka saya jarang bercerita mengenai beliau kepada sesiapa walaupun pada isteri saya.

Namun saya terpanggil untuk bercerita kerana saya lihat ramai yang memandang enteng peranan seorang bapa. Sebahagian bapa memang bertanggungjawab memberi nafkah tetapi gagal menjadi seorang role model bagi anaknya.  Adalah penting  untuk mendidik anak anak , kita harus mendidik diri dahulu.

Sesungguhnya benarlah apa yang Allah katakan bahawa cara didikan yang terbaik ialah dengan menunjukkan contoh tauladan yang baik. Dimana penonton kita yang terulung ialah anak anak kita sendiri. Semoga dengan mencontohi kita, mereka akan menjadi contoh yang baik bagi cucu cicit kita pula.

 

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “LEGASI SEORANG BAPA”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s